Årets Reportage - Danmark (2. pris)

Martin Lehmann

Politiken

For få år siden kunne man ikke redde et barn, der blev født med kun et halvt hjerte. Det kan man nu. 22. august 2008 kl. 01.59 føder Birgitte Vestergaard en pige på 3.810 gram og 53 cm. Hun ser sund og rask ud, men inden i sig har hun kun et halvt hjerte. Pigen får navnet Rose.

Martin Lehmann

Politiken

Det var jo ikke sådan, man havde forestillet sig hendes treårsfødselsdag..., siger Roses far Jacob. Hun skulle jo selv have siddet og pakket gaver op og flået papiret i stykker, siger han. Hjerneskaden er meget omfattende, og Rose kan så godt som ingenting. Det meste vil hun nok aldrig komme til at lære.

Martin Lehmann

Politiken

Narkoselægen gør Rose klar til den anden store af i alt tre hjerteoperationer. Ved hver af de tre operationer, Rose skal igennem, er der mellem 10 og 25 procents risiko for, at hun dør.

Martin Lehmann

Politiken

Rose hjemme i lejligheden i Vanløse. Hun er hjertepatient, men er lige så livlig og ivrig som sine jævnaldrende ? dog må hun stoppe op engang imellem for at få vejret, når legene bliver vilde.

Martin Lehmann

Politiken

Roses storesøster Lara er vild med sin lillesøster, selv om hun også af og til bliver sur over al den opmærksomhed, lillesøsteren får. Lara ved godt, at Rose ikke er som andre børn. Lara siger, at hendes lillesøster har blå mærker inden i sin hjerne.

Martin Lehmann

Politiken

Rose er til flere undersøgelser, inden hun skal indlægges igen ? for at få foretaget tredje og dermed den sidste af sine hjerteoperationer. Birgitte får et blyforklæde på (med fisk), da Rose skal have brystet røntgenfotograferet. Bagefter får Rose en snurretop.

Martin Lehmann

Politiken

Rose med sine forældre i køkkenet i lejligheden. Birgitte går hjemme med Rose, men Jacob er mere hjemme end normalt, da han af hensyn til Rose skiftede til et mindre tidskrævende job.

Martin Lehmann

Politiken

På Rigshospitalet er Rose på vej ind for at få scannet sin hjerne efter den tredje operation og et efterfølgende hjertestop, som varede en halv time, før ilten igen var ude i hele kroppen. Scanningen viser, at hjernen har taget alvorligt skade.