Årets Pressefotograf

Mads Nissen

Kulturministeriets Pris

Scanpix

Telefon fra krigen: Den 20-årige danske konstabel Michael er på fodpatrulje med sin gruppe i Helmand, Afghanistan, da en bombe sprænger og sårer ham og hans to kammerater. Michael får over hundrede fragmenter i sig, men til alt held forårsager ingen af dem varige skader. Efter at være kørt fra operationsstuen bliver hans seng rullet ud på bagsiden af felthospitalet, hvor satellittelefonen bedre kan fange et signal. Han ringer hjem til Danmark og fortæller, at han er blevet ramt af en bombe, men er okay. Når Michael har overstået viderebehandlingen hjemme i Danmark, bliver han sendt tilbage til kampzonen i Helmand. (1:5).

Mads Nissen

Kulturministeriets Pris

Scanpix

Fragmenter af Afghanistan: Det danske udenrigsministerium inviterede mig i marts 2009 til Afghanistan for at se ?fremskridtet og genopbygningen? af den krigshærgede Helmand-provins. Oplevelsen var nærmest surrealistisk, og jeg følte mig omgivet af en stor gensidig frygt og mistro. Marked i Lashkar Gar. (5:5).

Mads Nissen

Kulturministeriets Pris

Scanpix

Futtog: Klimademonstrationen ?Planet First ? People First? under COP 15 topmødet udvikler sig til en historisk masse-anholdelse af næsten 1000 demonstranter, der må vente i timevis, siddende på den iskolde jord med bundne hænder. Flere af de anholdte besvimer, mens andre bliver nægtet toiletophold og derfor må sidde i deres eget urin. Kun fire personer blev efterfølgende sigtet. (2:5).

Mads Nissen

Kulturministeriets Pris

Scanpix

En kæmpe takker af: Den legendariske danske skuespiller Henning Moritzen i sit hjem på Frederiksberg. 2009 blev året, hvor Moritzen indspillede sin sidste film. Med sine 81 år trækker Moritzen sig nu tilbage fra den teater- og filmverden, der har været så stor en del af hans liv. (3:5).

Mads Nissen

Kulturministeriets Pris

Scanpix

Guldfeber: Eldorado Do Juma, Amazonas, Brasilien. Gemt dybt inde i den brasilianske amazon-jungle ligger Sydamerikas største illegale guldmine, Eldorado do Juma. Drevet af guldfeber er Venicius Perfira de Sousa rejst hjemmefra og ind til Eldorado Do Juma. Men selv om Venicius indtil videre har slidt og slæbt i næsten 50 dage, har han stadig intet tjent. Minen producerer ikke længere de 300-400 kilo guld per uge, som den engang gjorde, til gengæld bliver mellemmændenes grådighed større og større. (4:5).