Årets Pressefotograf

Jan Grarup

Kulturministeriets Pris

NOOR Images

Madrid ? 11. marts 2004 kom den internationale terror til Europa. Fire tog fyldt med spaniolere på vej til arbejde eksploderede. 171 mennesker mistede livet, da en lokal Al-Qauda-terrorcelle detonerede bomber i togene. Den chilenske indvandrer Angelica Manuel mistede sin mand ved attentatet og to dage senere, sagde hun farvel til ham i et af byens kapeller. Efterfølgende mistede den siddende præsident Aznar magten ved valget, fordi han lagde skylden på ETA velvidende, at det ikke var tilfældet.

Jan Grarup

Kulturministeriets Pris

NOOR Images

Yassir Arafats begravelse ? tusindevis af palæstinensere mødte frem for at sige farvel til deres første og eneste leder. Arafat kæmpede hele sit liv for et selvstændigt Palæstina og modtog i 1994 Nobels fredspris sammen med Yitzhak Rabin og Shimon Peres for deres fælles indsats. Arafat endte i husarrest i Ramallah, efter Sharon kom til magten, og fredsforsøget blev mast af militante grupper og højreorienterede fra begge sider.

Jan Grarup

Kulturministeriets Pris

NOOR Images

Kongeligt bryllup ? 100.000 danskere mødte op for at give deres samtykke og hyldest til ægteskabet mellem Mary Donaldson og kronprins Frederik, da parret efter vielsen kørte i åben karet gennem København.

Jan Grarup

Kulturministeriets Pris

NOOR Images

Det Nye EU ? En dreng sover til middag i Trebisov, Slovakiet. Den første maj ændrede Europa sig markant. Ti nye lande blev optaget i den Europæiske Union og med dem fulgte et stort antal af sociale problemer som nu også er Europas problem. I små landsbyer spredt over hele Slovakiet bor romaer i ghettoer og absolut fattigdom. De er eksluderet fra resten af samfundet og har ikke ret til at stemme, gå i skole eller til at vokse op i et anstændigt miljø. I Slovakiet bor hundredetusindevis af romaer, som alle er uden basale menneskelige rettigheder. EU anno 2004.

Jan Grarup

Kulturministeriets Pris

NOOR Images

Verdens glemte flygtninge ? FN-styrken, som er med til at bevare freden i Demokratiske Republik Congo, bidrager også til bordeldriften på diskotek 'Mon Jardin' i Kalemie, hvor piger helt ned til tolv år stiller sig til rådighed for soldaterne. FN har efterfølgende givet ordre til deres soldater om ikke at opfordre pigerne til prostitution, og om at FN-personale ikke må besøge stedet.