Sport Reportage

Nikolai Linares Larsen

Quique, Danni og Emilio er 12 år og går til tyrefægtning. Kulturen omkring tyrefægtning er i disse år hårdt presset. Men selvom tyrefægtningens popularitet har været dalene de seneste år, så modtager tyrefægterskolerne stadig nye elever. En af de byer der oplever, at der findes en kommende generation af tyrefægtere, er byen Almería i Sydspanien som har 10 drenge i 12-årsalderen, der bruger flere af ugens dage på træning i Almerías arena.

Nikolai Linares Larsen

Tyrefægtning er betegnet som en kunstform, hvor alt skal gøres flottest, farligst og renest muligt. Grundet denne betegnelse, samt at kulturen har eksisteret i flere hundrede år, er den i dag beskyttet som kulturarv. Flere vil have kulturen bandlyst, men tyrefægter-miljøet siger selv, at fordømmelsen skyldes uvidenhed. De færreste ved, forklarer de, at racen Torro Bravo, som er den der bruges til tyrefægtning, er en opdrættet race, der kun bruges til dette. Den egner sig ikke til andet, da den er sky og aggressiv, kræver mere plads og har mindre kød på kroppen end kødkvæg.

Nikolai Linares Larsen

I slutningen af hver træning får de yngste drenge lov til at lege. Alle deres heltes signatur-bevægelser bliver prøvet af og flere gange får ”tyren” ram på tyrefægteren. Alle drengene drømmer om en dag, at have deres navn øverst på plakaten og modtage den ultimative hyldest - at blive båret på skuldrene af folket ud igennem porten, ved et af de største løb i Madrid.

Nikolai Linares Larsen

Klokken er 20.30 og to af klubbens drenge øver videre i den gade hvor de bor. I morgen skal de i skole.

Nikolai Linares Larsen

Manuel Ruiz var professionel tyrefægter i 17 år og er i dag underviser for drengene i Almería. ”Vi kan allerede i en tidlig alder se, at der er enkelte, der har noget specielt. Men meget kan ændre sig i den alder. Der skal kæmpes, hvis det skal lykkes.” Der er ca. 500 børn og unge der går til tyrefægtning i Andalusien. Og kun ca. hvert fjerde år, bliver der udklækket en tyrefægter der kan leve af det.

Nikolai Linares Larsen

”Hvordan er det man giver hjertemassage?,” råber Emilio, mens Quique prøver at spille så død som muligt. Han blev ramt af tyren på hjul og hans venner måtte bære ham ud af arenaen. Efter nogle skub i brystet vågner han op igen. Kun få gange overlever tyren sin kamp i arenaen. Det sker kun, hvis den kæmper lige så smukt og heroisk som dens modstander. I så fald vil publikum kræve den benådet og tyren vil derefter komme tilbage til sin gård, hvor der venter den et liv som ”præmiestud”, der kun skal sørge for at bedække så mange køer som muligt. Den kommer aldrig i en ring igen.

Nikolai Linares Larsen

Tre af klubbens 16 årige drenge er blevet inviteret på en tyreavlergård, for at træne med tyre på ét år. Det er en mulighed for de unge at vise sig frem og prøve deres teknik og stil af i virkeligheden. Men det er ligeså vigtigt for tyreavleren, der kan få et praj om hvilke af tyrene, der er værd at arbejde videre med. Tyrene, der bliver brugt til tyrefægtning, er som regel fire år. Til sammenligning lever kødkvæg kun omkring to år. En 1. klasses tyr kan koste flere tusinde euro når den er fire år og klar til at komme i en af de store arenaer.

Nikolai Linares Larsen

Emilio har lånt sin vens hættetrøje og øver teknik på en plads i Almería. ”Jeg startede til tyrefægtning, da jeg var seks år og det fylder meget i mit liv. Mine forældre håber ikke jeg bliver tyrefægter, men det er jeg ligeglad med.”