Reportage Udland

Mads Nikolai Nissen

Politiken

Pout Gew Dor ligger på en briks. Så afkræftet, at han ikke formår at rejse sig og stille sig i køen til den længe ventede nødhjælp fra World Food Programme, der omsider er kommet til landsbyen. Det anslås, at i alt fem millioner mennesker, svarende til over 40 procent af befolkningen i Sydsudan, har et akut behov for mad. For første gang i flere år kommer der nu nødhjælp til den fjerntliggende landsby Ngueny.

Mads Nikolai Nissen

Politiken

60 procent af den sydsudanesiske befolkning er kristne, og selvom Ngueny ikke består af mere end 20-30 lerhytter, har landsbyen alligevel en stor og aktiv kristen meninghed. Her er Rebecca, Mary, Sarah, Mary og Mary ved at synge for at komme tættere på gud og håbet. Ngueny er en landsby, men den ligner mere en ø fra luften. Det mosgrønne hav af sump strækker sig fra horisont til horisont i Upper Nile State i Sydsudans nordøstlige hjørne, op mod grænsen til Etiopien.

Mads Nikolai Nissen

Politiken

Tæpper og gryder på hovedet, børn på skuldrene og babyer som skubbes frem i små sivbåde. Langsomt bevæger de udmattede, udsultede familier sig gennem sumpvandet. Nogle går i flere dage for at få del i lægehjælp og madrationer. Det er tungt at bevæge sig gennem sumpen. Fødderne sidder fast i mudderet, man kan skære sig på sivene, og i vandet findes slanger og parasitter. Mange får også - som moderen forrest - øjeninfektioner som følge af det beskidte vand.

Mads Nikolai Nissen

Politiken

Historien om verdens yngste nation er tragisk. I 2011 løsrev Sydsudan sig efter mange års borgerkrig med Sudan, men allerede to år efter brød alliancen mellem Dinka- og Nuer-stammen sammen, og borgerkrig brød ud. Omkring 300.000 skønnes at være blevet dræbt i løbet af de fire års borgerkrig, og fire millioner er ifølge FN på flugt fra krigen. De to millioner er flygtet til nabolandene, mens to millioner er på flugt i deres eget land. 63 procent af alle landets flygtninge er under 18 år. En mand fisker på Nilen.

Mads Nikolai Nissen

Politiken

Den blot tre måneder gamle pige Nyajema sidder i favnen på sin morfar Riak Gek, som i et roligt øjeblik nyder udsigten og stilheden over Nguenyes sumpe.

Mads Nikolai Nissen

Politiken

Folk i området omkring Ngueny tilhører Nuer-stammen, og da den regeringskontrollerende Dinka-stamme udfører etniske udrensninger på Nuerne, føler de ikke, at de har andet valg end at støtte Nuer-stammens egen rebelhær SPLA-IO. Landsbyen er på mange måder præget af konflikten, enten fordi deres sønner deltager i den væbnede kamp, fordi de selv er flygtet hertil eller blot fordi de må leve med frygten ved at bo i en afsides sump med fjenden inden for rækkevidde. Her ses to geværer ved en seng.

Mads Nikolai Nissen

Politiken

Rygtet spreder sig hurtigt. I løbet af nogle dage oversvømmes landsbyen - ikke af vand, men af tusinder af mennesker fra distriktet, der møder op for at blive talt og registreret, så de kan få del i nødhjælpen. Fronten mellem regeringshæren SPLA og rebelhæren SPLA-IO ligger højst 50 kilometer væk. Men her i regntiden vil det tage en voksen mand fire-fem dage at vandre derhen gennem sumpen - lange strækninger med vand op til brystet. Med andre ord: Det beskytter lidt. At bo så afsides.

Mads Nikolai Nissen

Politiken

Siden 2014 har UNICEF og WFP benyttet de såkaldte rapid response missions i et forsøg på at få hjælp frem til de fjerne områder af Sydsudan. Særlige teams flyves ind for at tælle og registrere indbyggerne, så de kan få fødevarehjælp, vaccination og lidt lægebehandling. Og for første gang i flere år kommer helikopterne her til landsbyen Ngueny. FN vurderer, at over en kvart million børn i Sydsudan er alvorligt underernærede, og over en million børn er i fare at blive det.