Reportage Danmark

Mathias Svold Maagaard & Ulrik Hasemann

Aarhus. For få år siden havde vandglade aarhusianere udsigt til en industrihavn, når de badede ved stranden Den Permenente. I dag har de udsigt til en eksklusiv bydel. Når Aarhus Ø er færdigudviklet, bliver det hjem for 12.000 byboere. De ti største byer i Danmark ligger ved kysten, for havne har altid haft en vigtig betydning. Men for hundrede år siden var byernes havne udelukkende industri. I dag er kraner, containere og skibsværfter ved at blive skiftet ud med tætliggende højhuse, der kæmper om havudsigten på havnefronterne.

Mathias Svold Maagaard

Guldborgsund. Hver dag starter Cextin Jørgensen på 67 år sin båd op i havnen i Guldborg for at sejle ud til sine 3.000 ruser. Cextin er en af de eneste erhvervsfiskere, der stadig fisker i det smalle farvand mellem Lolland og Falster. Udfordringen er den lille invasive fisk Sortmundet kutling. Siden den første fangst i Danmark i 2008 er bestanden vokset kolossalt, og i dag er arten altdominerende omkring Lolland-Falster og Sydsjælland, hvor den udkonkurrerer andre arter.

Mathias Svold Maagaard

Søndervig Strand. “Hvis Jesus kunne prædike ved havet, så kan jeg vel også,” siger Ole Lange. Han er præst i Ny Sogn Kirke og holder i sommerhalvåret jævnligt gudstjenester ved stranden. En gruppe på 45 har trodset regnen og stimler nu tæt sammen omkring Ole. Der er ingen medbragt mikrofon, orgel eller alter, for havet er ifølge Ole det bedste alter, der findes. “Mødet med havet er altid det samme og altid noget nyt. Det er uendeligt og større end os selv. Ligesom Gud. Det får dermed en religiøs betydning.”

Mathias Svold Maagaard

Rødhus Strand. ”Det er faktisk utroligt så mange steder i Danmark, man kan have sex i naturen uforstyrret. Det skulle man ikke lige tro,” siger han. ”Det giver en særlig frihedsfølelse,” supplerer hun. ”På en måde er det som at finde tilbage til urmennesket.”

Mathias Svold Maagaard

Rudkøbing Strand. Der er sejrssang i havet, for U14-pigerne fra Bogense G&IF har netop vundet fodboldkampen 2-1 over Rudkøbing Boldklub.

Mathias Svold Maagaard

Vesterhavet. “Det gælder om at bevare Adgangen for Befolkningen til den Del af Danmark, som har historiske, æstetiske eller naturvidenskabelige Værdier, og her har Samfundet, forekommer det mig, en Opgave, som det ikke paa nogen Maade tør skyde fra sig” - AC Meyer (S) ved behandling af Lov om Naturfredning, 1917. Den første lov, der beskyttede kysterne og sikrede danskerne den frie adgang.

Mathias Svold Maagaard

Vejlby Strand. Når Vesterhavets bølger slår mod kysten, trækker det sand ud, og som et pendul æder havet sig ind i landet. Derfor er kystdirektoratet i gang med en omfattende sandfodring på Vejlby Strand - et af landets mest sårbare steder for erosion. Et skib pumper sand fra havbunden op og sprøjter det ud over stranden gennem et rør. Den bliver nogle steder to-tre meter højere, end den var før sandfodringen, og mængden af sand svarer til, hvad der kan være i 85.000 lastbiler. Om få år skal processen gentages igen, når bølgerne atter en gang har trukket det tilførte sand med sig ud i havet.